11 juli 2008

DUBBLA BUDSKAP

Jag håller på att reta ihjäl mig på alla kostråd man får som gravid.

Först:
Det är ABSOLUT förbjudet att banta, GÖR INTE DET!!! Du behöver mat och näring just nu.
I nästa andetag: Fast ät inget onyttigt, ät bara morötter och luft. Det är ju inte så kul att bli för tjock, right? Tjocka människor är fula och hemska, det är viktigt att gå ner alla sina graviditetskilon på en halv sekund efter förlossningen, så man kommer i sina skinny jeans på direkten, japp.

Hur ska ni ha det egentligen? Va? Va?
Ska jag vara ätstörd eller ska jag det inte?

Om Johanna gör slag i saken och fyller en pool med chips i ren protest och sedan gör bomben rakt ner bland grillchipsen tänker jag stå bredvid och skrika hejaramsor. Synd bara att hon valde just grillchips (näst äckligaste chipsen efter vinägerchips), annars hade jag voltat ner rakt bredvid henne.

6 kommentarer:

Gry sa...

Jag blir så trött.... Varför all denna hysteri kring kost? Själv har jag nog inte varit BVC´s stora favorit eller affischnamn... Har under tre graviditeter gjort precis som jag har tyckt eller kännt för. Har dock tagit råd om att undvika vissa fiskar samt mögelostar allvarligt. Så även alkohol, förstås.

Tycker att ens egna sunda förnuft får råda. Ärligt. Det kommer en rapport ena dagen, sen går det ett tag. Då slår en ny rapport den andra ihjäl....

Men bara vänt, efter Turtle kommit ut möter du nya djungeln. Då kommer BVC styra hur länge du ska amma och när hon/han ska få börja med dittan och dattan. Åter igen, tänk själv (och det verkar du inte ha några som helst problem med, så det så).

Våra tre barn är födda i två olika länder och tre olika städer. Och min erfarenhet av råd från BVC är lika överallt, tyvärr. Visst får man mycket bra hjälp och BVC fyller en viktig funktion, men stålsätt dig gjärna mot deras förmåga att ge mammor dåligt samvete.

Amning är deras paradgren, och det ska ammas längre och längre för varje barn vi har fått. Jag har haft problem med amningen (som många andra) och ansåg själv att barnen hade bättre nytta av en något så när uppegående mamma- och då få modersmjölkersättning när amningen höll på att ta kål på mig- än att jag skulle dygna med bebisen vid bröstet och gå i ständig koma....

Oj, nu ser jag att den här kommentaren blev lite väl negativ, men jag vill så gärna förmedla att det är du som själv måste avgöra vad som känns bra. BVC är givetvis bra i många sammanhang, men äger inte rätten att styra nyförlösta mammors liv.

Må så gott! Hoppas du hittar en bra bok, föressten ;-)

kram

Anonym sa...

*ler lite* Man får höra mycke mysco när man ä gravid.. En del ä bra, en del ä dåligt.. Personligen (inne på tredje graviditeten) så tycker ja man ska äta precis va man har lust på.. Har man inte lust å käka som en elefant så finns ingen anledning till dä heller.. Sen behöver man la int svälta sej eftersom dä kan ha skadlig effekt på mamman.. Men så länge man äter tycker ja int folk ska lägga sej i.. =P Snart dax för ultraljud nu väll..!??! =)

Anonym sa...

hahaha! jag gillar faktiskt inte ens grillchips, gud vet varför jag valde just dom, tillfällig sinnesförvirring mitt i min ilska kanske!

tror jag tar lantchips eller liknande istället.

Anonym sa...

Haha halkade in på din blogg precis och måste erkänna att jag är kär :) Vilken härlig inställning! Du har skaffat en permanent läsare ;)

Millan sa...

Hello! Gled in på din blog häromdagen. Som av en liten händelse. Den är sjukt kul. Jag tror jag följer dig och Turtle ett tag. Om jag får.

ingis sa...

Hej! Jag har också en turtle i magen, eller Ragnar som vi kallar "den". Fast jag är en vecka före.
Hittade hit via "Inte måla där", fast jag kände igen vagnen direkt från ditt andra ställe :)